susupetal art gallery

Visio 1-2/6 Vision

 

Teemakuun maaliskuun teemana on VISIO, aiheena tunteet. Mielenkiintoinen haaste, sillä itselle visio on aika vieras tapa työskennellä. Yleensä vain katson, mitä paperille/näytölle syntyy.

Tunteet. Niitähän meillä kaikilla on, tunteet ovat yllättävän yhteneväisiä. Tunnemme iloa, surua, rakkautta, alakuloa, onnea, avuttomuutta ja niin edelleen. Jotta ymmärtäisimme, että muiden tunne-elämä muistuttaa omaamme, meillä pitää olla empatiakykyä. Se, että joku ei kilju riemusta, ei itke ääneen, ei näytä tai puhu tunteistaan, ei tarkoita sitä, että hän on tunteeton (poikkeuksena tunnehäiriöiset ihmiset kuten psyko- ja sosiopaatit).

Nuo kaikki edellä mainitut tunteet ovat kulttuurissamme hyväksyttyjä. Ainakin kohtuullisessa määrin, liikaa tunteiden revitystä ei kuitenkaan katsota hyvällä. Entä sitten kielletyt tunteet? Tunteet, joista ei pidä, jos niitä tunnistaa itsessään? Tunteet, jotka hävettävät, saavat tuntemaan syyllisyyttä? Tunteet, jotka kalvavat sisintä ja tekevät hulluksi, epätoivoiseksi? Tunteet, joita meillä on, haluamme sitä tai emme, myönnämme sitä eli emme.

Tämän pitkän esipuheen tarkoitus on kertoa, millä perusteella valitsin tunteet tähän haasteeseen. Kielletyt, epäsopivat tunteet. Visiosta myöhemmin.

The challenge for Theme Art Blog in March is VISION, the theme being feelings. To tell beforehand your vision and how you succeeded in creating it. That long speech in Finnish is in short: I chose to show feelings, that aren’t so suitable, maybe forbidden. Feelings we all have, wanted we or not, admitting them or not. And about the vision, that comes later.

 

visio 1 KATEUS     vision 1 ENVY

Kateus voi toimia pienissä määrinä motivaationa itselle. Tulla paremmaksi joissain taidoissa, kehittyä niissä. Materian kadehtimisessa ei mielestäni ole sellaista motivaatiota. Ei ainakaan minulle, ehkä jollekulle muulle.

Kun kateus voittaa järjen, ihmiselle käy samoin.

In small bits, can envy be a motivation, it can help you for example to improve your skills. Envying material things isn’t motivation for me, maybe for others.

When envy takes over reason, that’s the end of wits.

 

visio 2 KATKERUUS     vision 2 BITTERNESS

Seuraako kateudesta katkeruus vai päinvastoin? En tiedä, mutta mennään nyt tässä järjestyksessä. Hetkelliset katkeruuden tunteet kuuluvat elämään. Kysymykset miksi juuri minulle, miksi minä en koskaan ja ihan turha edes yrittää, lienevät tuttuja kaikille. Jatkuva katkeruus on eri asia.

Kun katkeruus saa vallan, ihminen menettää sen.

Bitterness is a feeling that hits one from time to time. Why me? Always me! Why even try.

When bitterness has the power, you lose it.


Näitä ajatuksia minulla oli, kun aloin tehdä kahta ensimmäistä työtä. Päädyin digitaaliseen piirtämiseen, halusin töistä selkeitä ja yksinkertaisia, vastakohtana tunteiden monimuotoisuudelle.

Ja seuraavalla kerralla ei näin paljon tekstiä, huh.

These thoughts created my vision for this challenge. I chose digital painting since I wanted the images to be simple and plain as opposed to the complexity of feelings.

I promise that next time not so many words!

 

 

 

 

38 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Maarit said, on 8 maaliskuun, 2017 at 3:43 pm

  Selkeästi ilmaistut tunteet kuvin ja sanoin. Kumpaakin tunnetta olen kokenut, mutten häiritsevässä määrin 🙂

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:39 am

   Tuttuja tunteita minullekin, onneksi kohtuuden rajoissa, Maarit.

 2. Sisko said, on 8 maaliskuun, 2017 at 4:11 pm

  Visioissasi on tarinaa joka on tuttua useimmille meille. Oiva toteutus, tunteet ja visiot.

 3. mmather said, on 8 maaliskuun, 2017 at 4:33 pm

  Susu, that certainly was a lot of blah, blah, blah! : D

 4. Anna / Kätteni Jäljillä said, on 8 maaliskuun, 2017 at 6:41 pm

  Mahtavaa! Todella hieno toteutus ja ajatuksia herättävää pohdiskelua. Minä tykkään! ❤

 5. sirokko said, on 8 maaliskuun, 2017 at 6:54 pm

  Sinulla onkin visio jo koko kuukaudelle, hyvä valinta, kielletyt tunteet. Eka on niin just kuvaava..näitä tyyppejä tuntuu olevan paljon, ihan kirjaimellisesti. Onneksi se harvemmin kehittyy katkeruuteen asti. Ei voi mennä sanomaan, etteikö kuka tahansa joskus jossain määrin tuntisi näitä epäkorrektejakin tunteita, tai sitten pitää olla aika narsistinen luonne.

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:44 am

   Niinpä, visiot koko kuukaudelle, Sirokko, saapa nähdä, löydänkö niin monta ”kiellettyä” tunnetta. Ankeita kuvia tuolossa, huokaus…
   Totta tuo, narsisti unohtui tuosta listasta. Mikään ei hetkauta heitä.

 6. maahinen said, on 8 maaliskuun, 2017 at 7:57 pm

  Ooh, epäsopivat tunteet! Postitiivista on helppo puhua, vaan näistäpä ei niinkään, vaikka näitäkin tunnetaan.
  Ja töissäsi tulevat hienosti esille. Huomattavasti mielenkiintoisempia, niistä tulikin, kuin pelkästä ”onnenpullasta” 🙂 Upeita molemmat

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:45 am

   Olen näköjään sen verran ankea ihminen, että tästäkin haasteesta on väännetttävä kurjuutta, Maahinen 😉 Saa nähdä, miten jaksan!

 7. Jael said, on 8 maaliskuun, 2017 at 8:02 pm

  Hieno toteutus,kuvat ja tekstit. Minulle tuli kielletyistä tunteista sellainen uudehko juttu täällä(onkohan Suomessa tällaista) eli Anger Room,jossa voi purkaa agressioitaan ja huonoa oloaan rikkomalla tavaroita https://www.youtube.com/watch?v=J2gGqxQSZEo

  Paikan nettisivuilla sanotaan näin:”Jos sinulla on tarvetta pidätellä tunteitasi ,tai tapana purkaa niitä vääriin ihmisiin ,on Anger Room oikea ratkaisu sinulle. Vihahuoneessa voit purkaa kaikki kielteiset tunteesi,ja siirtää niissä oleva energia positiivisiin asioihin”

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:46 am

   Nyt en äkkiseltään muista, onko Suomessa noita mainitsemiasi huoneita, Jael. Saisi olla. Täällä taitaa olla tavallisempaa vetäytyä retriitteihin, jos tunteet kalvavat.

 8. tuulento said, on 8 maaliskuun, 2017 at 8:11 pm

  Minulle tuli yllätyksenä nämä tunteet, joita kuvasin ja joita en ottanut matkaan. Jokaisella on oma polkunsa ja sitä sitten mennään! Hienoja oivalluksia piirustuksissa!

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:47 am

   Totta, yllätyksenä ne tunteet tulevat ja hyvä ne on kohdata, Tuulento.

 9. sheila 77 said, on 8 maaliskuun, 2017 at 8:46 pm

  These illustrations are very powerful, Susu. You have shown very complex emotions in a very minimalist way.
  Great brick wall, wonderful sky but both frightening too.

 10. robin said, on 9 maaliskuun, 2017 at 12:15 am

  Yes, very powerful!

 11. Millin said, on 9 maaliskuun, 2017 at 12:46 am

  Haasteeliset tunteet valitsit visioiksi, vaan oivallisesti kuvasit ensimmäiset. Tuli mieleen vanha sanalasku Joka kuusee kurkottaa…. Joku katkera ihminen on sen keksinyt.

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:52 am

   Sananlaskut ovat todellakin hyvin tunteisiin vetoavia, Millin, kasvattavia…ei ihme, että olemme oppineet häpeämään näitä ei niin suotavia tunteita.

 12. UUna said, on 9 maaliskuun, 2017 at 11:47 am

  Hyvä kun jaksoit kirjoittaa. Oli hienoa lukea pohdiskeluasi ja etenkin kun otit mukaan epämiellyttäviä tunteitakin. Ei kaikkea voi aina hallita. Kirjoita vaan ensi kerrallakin, se on ainakin minun toiveeni, mutta tietysti siinä saa miettiä ja menee aikaa.
  Hieno kokonaisuus!

  • susupetal said, on 9 maaliskuun, 2017 at 12:27 pm

   Kiitos, UUna. Sen verran otti voimille tämän kirjoittaminen, luulen, että ensi kerralla annan kuvan puhua puolestaan.

 13. Birgitta said, on 9 maaliskuun, 2017 at 8:31 pm

  Hienot kuvat ja tunnelataukset. Molemmat tunteet koetaan negatiivisiksi, mutta mielestäni kateutta voi (juuri kuten kirjoitat) käyttää ratkaisuna siihen, että huomaa mitä itse haluaa. Katkeruuteen en toivoisi kenenkään jäävän olemaan. Jos on aivan vedenpinnan alapuolella, niin kai katkeruus olisi silloin edes pieni nousu ylöspäin, sillä siinä on sen verran voimakas tunne, joka saisi kohta vihastumaan ja nousemaan taas pikkuisen kohti happea. Tuo veriroisketyyppi ei kyllä tainnut selvitä…

  • susupetal said, on 10 maaliskuun, 2017 at 9:51 am

   Totta, katkeruus voi antaa buustia uida pintaan, Birgitta. Se vaatii kyllä todella suurta suunnanmuutosta ja pakoa pois vääristä ajatusmalleista. On se niin väkevä (ja koukuttavakin) tunne.

 14. Aina said, on 10 maaliskuun, 2017 at 2:09 pm

  Kunpa sen kateen ja katkeruuden uskaltaisi itselleen myöntää, tai ainakin tunnustaa. Kaikki sitä jossain vaiheessa ja joissain asioissa kumminkin olemme. Hyvin kuvattu

  • susupetal said, on 11 maaliskuun, 2017 at 9:09 am

   Kyllä minä nuo pahaiset tunteet tunnistan itsessäni, myöntämiseen meni hiukka kauemmin, Aina.

 15. Esther Helmiä said, on 11 maaliskuun, 2017 at 3:34 pm

  Kaikkea kohtuudella myös näitä tunteita, mutta kuvia voi katsella enemmänkin! 🙂

 16. riitta k said, on 12 maaliskuun, 2017 at 7:48 am

  Tosi hienot kuvat. Eikös suomalaiset patoa kielletyt tunteensa. Sitten pato tai kuvaamasi tiiliseinä räjähtää – joskus syntyy ruumiitakin.

  • susupetal said, on 12 maaliskuun, 2017 at 9:16 am

   Niinhän sitä sanotaan meistä suomalaisista, Riitta 😦

 17. Selma said, on 12 maaliskuun, 2017 at 4:08 pm

  Voi kun olotila oisikin aina onnellisen auvoinen, tai en tiiä, puhdistavaa on joskus raivota itsekseen 🙂
  Hyvn olet kuvannut nämä perisuomalaiset piilevät tunteet 🙂

  • susupetal said, on 12 maaliskuun, 2017 at 7:22 pm

   Ehkä niitä onnen hetkiä ei huomaisi, Selma, jos ei välillä olisi vähemmän auvoisaa.

 18. aimarii said, on 12 maaliskuun, 2017 at 4:46 pm

  Kyllä minä tunnistan itsessäni sekä kateutta että katkeruutta, mutta en onneksi ole kummankaan tunteen vanki. Eivät ne minua vie. Lievä kateuden poikanen saa minuun lisää virtaa, ei haittaa, mutta katkeruus on tappaja, joka pahimmillaan vie elämän ilon.
  Kuvaat sekä tekstissä että piirroksina noita ikäviä tunteita selkokielisesti.

  • susupetal said, on 12 maaliskuun, 2017 at 7:23 pm

   Katkeruus vie todellakin ilon elämästä, Aimarii. Se on menoa alaspäin ja lujaa.

 19. harakka said, on 14 maaliskuun, 2017 at 10:47 pm

  Hienosti kuvaat kuvissasi katkeruuden ja kateuden tunteet.
  Niitähän meissä jokaisessa kuitenkin on…
  Olet sinä vaan mahtava tekemään näitä hienoja töitä, vaikka mistä!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: